miercuri, 9 septembrie 2009

Impresii de călătorie – episodul 2


Revin cu câteva impresii de călătorie din ţara pe care o vizitez pentru a doua oară. Coasta de Fildeş ( Côte d’Ivoire în limba băştinaşă ). Clientul a acceptat “penetrarea”, care s-a petrecut OK. Nu despre asta vreau însă să vorbesc, ci redau o discuţie interesantă.

- Colegu’, vii la masa ? E 12.
- Nu pot, ţin post.
- A, da? N-am ştiut. De tot-de tot ?
- Până diseară. E Ramadanul.
- Aha, păi eşti musulman?
- Da.
- Aha, nu mi-aş fi dat seama niciodată.
- Nu face nimic.
- Şi care e ideea cu Ramadanul ăsta?
- E simplu. Nu mănânci şi nu bei nimic toată ziua, seara ai voie.
- Păi şi sunt mulţi musulmani pe aici? Am văzut într-adevăr câteva moschei şi oameni pe stradă cu covoraşe care fac mătănii.
- Cam jumate-jumate. Cred că acum suntem chiar mai mulţi decât creştini.
- Şi nu aveţi probleme unii cu alţii ?
- A, nu, niciodată n-am avut aşa ceva aici. Oamenii n-au treabă unii cu alţii. Trăim în bună pace.
            - …

Discuţia de mai sus e reală şi cred că spune mai mult decât aş putea eu să comentez pe lângă. Nu cumva suntem un pic închişi la minte când ne apucăm să-i judecăm pe alţii fără să-i cunoaştem? Nu cumva cineva ne bagă încet-încet idei false în cap prin intermediul propagandei continue şi filmelor “cool” de acţiune în care Good Uncle Sam pleacă eroic în misiune ca să-l vâneze pe Bad Ahmed? E oare acelaşi Good Uncle Sam care a exterminat aproape toată populaţia “indiană” de pe continentul nord-american pentru a se instala mai confortabil? Ca apoi să-şi dea seama că de fapt era loc pentru toată lumea ? Sau e urmaşul lui, mai evoluat? Mai evoluat în ce sens? Pentru că trage cu rachete dintr-un elicopter Apache în loc să tragă cu puşca Winchester din goana calului?

E mai multă “joie de vivre” aici decât în orice alt loc pe care l-am vizitat. Asta în pofida lipsurilor materiale evidente. Oamenii zâmbesc, sunt prietenoşi unii cu alţii şi ştiu să ia lucrurile aşa cum sunt. Am fost şi noi românii aşa parcă nu cu mult timp înainte, dar se pare că uităm prea repede. Doar trebuie să ne integrăm în Europa, nu? Trebuie să adoptăm băţul înfipt în cur al neamţului, rasismul mascat de un zâmbet fals al francezului sau belgianului, şi aroganţa englezului.

Un comentariu:

  1. E mai ieftin sa fii musulman, cu ocazia ramadanului faci mai putine cheltuieli pe mancare, plus ca mai apoi mancarea are un gust mai bun... tinand cont si de ametelile create din niste deshidratare si lipsa de energie, pare mult mai spiritual. Nu se-omoara intre ei deoarece cre(s)tinii vad ca musulmanilor le merge mai bine si au mai multa joie de vivre seara asa...cand se face inventaru`. Crejtinii sunt ai' mai comozi, care auzira cum ca isus pe cruce si blalalah iarta orice pacat, pan la urma poti sa fii un cacat cu ochi toata viatza daca te lepezi intr-un sfarsit. Muitsa abundenta, pentru toti care au logica asta !

    Parerea mea. Aj putea zice ca asa e, doar ca nu prea stiu despre situatiunea ecsacta. Vorbesc si eu, vad k n-ai comm. Cine ma contrazice?

    RăspundețiȘtergere