luni, 15 februarie 2010

Fair play or not ?


Tema de gândire de astăzi pleacă de la două filme pe care le-am văzut recent
1. An Officer and a Gentleman  1982 cu Richard Gere, Debra Winger , Louis Gossett, Jr. şi Lisa Blount. Este după mine un film foarte bun, care merită văzut. Nu mă voi apuca acum să povestesc tot filmul, pentru mai multe detalii clickuiţi aici:

Pe scurt însă, este vorba ( printre altele ) de doi ofiţeri care fac un curs de piloţi militari ( chestie foarte bine văzută şi remunerată ) şi două gagicuţe din oraş care se încurcă cu aceştia. Aşa cum au fost avertizaţi, toate fetele din oraş visează cu ochii deschişi să pună mâna pe un pilot cu care să se mărite, pentru a scăpa de situaţia lor socială, scop pentru care ar rămâne chiar şi gravide. Piloţii, bineînţeles, vor doar distracţie. Una dintre ele chiar simulează o sarcină pentru a pune mâna pe “al ei”, istorie care se termină destul de prost. Cealaltă, deşi este îndrăgostită de Richard Gere îi lasă acestuia libertatea de a decide şi nu-l presează.

2. Shopgirl, cu Steve Martin si Claire Danes, iar acţiunea e cam aşa:

O modestă vânzătoare la un mare magazin se cuplează cu un artist sărac, care nu prea are ce să-i ofere, dar care vrea o relaţie sinceră cu ea. După un timp, se cuplează şi cu un tip bogat, care are multe afaceri, dar îi pune în vedere de la început că vrea doar o relaţie bazată pe sex “când are el timp”. În schimb îi oferă tot felul de cadouri, o plimbă peste tot, îi achită ipoteca, şi deşi ea îl iubeşte sincer el îi pune bariera “până aici”. În final tipa rămâne cu artistul sărac.

Axiome:
1. Se ştie din vremuri străvechi că multe femei caută bărbaţi cu bani şi cu statut social, pe care visează să pună mâna pentru a duce o viaţă lipsită de griji, chiar dacă dragostea nu prea există.
2. Se ştie din vremuri la fel de străvechi că majoritatea bărbaţilor nu ar refuza o partidă de distracţie fără implicare afectivă.

Întrebările mele:
            1. În ce măsură este de condamnat o femeie care vrea să “pună mâna” pe unul cu anumite atribute gen bani, pozitie socială ş.a.m.d. pentru a se scoate dintr-o situaţie mizerabilă? Adică, până la un punct e normal să ţintim mai sus, am fi ipocriţi să condamnăm din start. Oricine ar prefera să fie bogat si sănătos decât sărac si bolnav. Aşa şi o femeie va prefera oricând pe cineva cu nişte “atribute” în plus. Dar întrebarea mea este “care metode de a obţine asa ceva le putem considera fair-play, şi unde începe zona în care putem arunca cu piatra?”

            2. În ce măsură un individ care are bani, poziţie şamd, dar care doreşte o relaţie bazată doar pe sex este de condamnat ? Dacă are o relaţie cu una, ea beneficiază de banii lui, el de farmecul ei, dar la un moment dat lucrurile se opresc? Cine a profitat de cine? Poate fi el acuzat că i-a dat false speranţe? Poate fi ea acuzată că a profitat de banii lui, acest lucru transformând-o (oarecum) într-un fel de prostituată ?
Fata din filmul 2 poate fi acuzată că şi-a “rezolvat problemele” cu ipoteca, şi-a cumpărat lucruri, apoi l-a părăsit pentru că nu putea obţine mai mult ?
Bogătaşul poate fi acuzat de ceva, dat fiind faptul că i-a spus sincer de la început ce doreşte, mai ales că pentru el banii nu erau o problemă ?

Situaţie ipotetică:
Hai să luăm situaţia din filmul 1 şi s-o complicăm puţin.
- Presupunem că eşti un soldat, trimis pe termen destul de lung (nu doar 3 luni, ca în film )  într-o bază militară dintr-o zonă naşpa.
- Presupunem că ai o fată care te aşteaptă acasă şi cu care vrei să te însori ( cam situaţia din film ).
- Presupunem că lângă bază e un oraş plin de fete care visează să se mărite cu tine pentru a se scoate din situaţia lor. Toate abia asteaptă ocazia şi cam poţi alege pe care o vrei.
- Ca orice bărbat departe de casă, mai ales că poţi şi alege, vei fi tentat să iei una bucată de pe acolo. Problema e că dacă îi spui că tu vrei să te însori când ajungi acasă nu se va uita la tine, ci va căuta altul “liber”.
- Dacă nu îi spui asta, oricum va profita de banii tăi, dar va aştepta mai mult, exact ca şi în film.

Întrebări:
            - Poate fi aici cineva acuzat ? Bărbatul pentru că a dat speranţe deşarte? Femeia pentru că a profitat de ofiţer?

8 comentarii:

  1. Parerea mea e ca in situatia data e fair play sa faci orice, dar sa nu minti. Adica sa spui "vreau doar sa ma distrez". Daca ea accepta situatia, nu ai de ce sa-ti faci probleme. Naspa e cand conditiile se schimba pe parcurs, si iti dai seama ca ea de fapt voia sa puna mana pe tine, eventual ramanand gravida intentionat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe ea, pentru ca e curva mincinoasa. (vinde pizda pentru valori materiale)

    RăspundețiȘtergere
  3. Al doilea film e Shopgirl, cu Steve Martin si Claire Danes. E din categoria celor pe care nu ma deranjeaza sa-l vad de doua ori...:)
    In ce priveste fair play-ul, cred ca singurul care poate sa aleaga sa joace cinstit sau nu, e cel care-si doreste o relatie pasagera. Cel (omul, nu neaparat femeia :P) care doreste doar un statul social mai bun, nu prea are cum sa puna cartile pe masa daca vrea sa obtina chestia asta.. nu cred ca sunt prea multi care ar accepta cu seninatate sa fie alesi doar pentru banii lor...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa-i, Shopgirl se numeste. Si acesta mi s-a parut un film bun, pe aceeasi tema despre care povesteam. Intr-adevar, s-ar putea zice ca tipa sta cu individul pentru bani, dar parca atitudinea ei nu pare asa de materialista, mai curand fatalista as zice. Parca ia viata asa cum vine, iar ceea ce primeste e bine primit, fara sa ceara insa.

    RăspundețiȘtergere
  5. A, si inca ceva:
    "nu cred ca sunt prea multi care ar accepta cu seninatate sa fie alesi doar pentru banii lor"

    Aici o sa te contrazic. Ai fi surprinsa cati accepta cu cea mai mare seninatate chestia asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. sa zicem ca eu mai cred in Mos Craciun :P

    RăspundețiȘtergere
  7. sincer problema morala aici nu e cea care o priviti voi, eu nu judec pe niciunul dintre ei...problema morala e aia care a zis-o ionela
    "ramane insarcinata intentionat ca sa il lege de ea" pana la urma sunt banii lui si e corpul ei...pot face ce vor si nu ma deranjeaza...nu ma afecteaza pe mine deci nu ma intereseaza...dar oamenii astia nu ar trebui sa aiba copii...nu va trai intr-un mediu sanatos copilul ala...chiar daca va avea bani si sanatate fizica, dar cred ca emotional va fi bun de nimic, si asta e problema morala...cum continuui de la a te fute pentru un statut social

    RăspundețiȘtergere
  8. raspunsul (subiectiv si narabas fireste) la http://kaosmoon.blogspot.com - nu e spam, intamplator, m-am oprit cam la aceeasi tema... postul nr. 66

    RăspundețiȘtergere